AMD Bulldozer – dezamagirea

Am asteptat o tona de timp pentru AMD Bulldozer, noul procesor de la AMD cu arhitectura cea noua, si diferita de Intel, care sa ne dea un pic mai multe optiuni atunci cand ne alegem un PC nou, si sa nu ne fluture vantul in portofele dupa ce ne intoarcem de la magazin.

Din pacate AMD Bulldozer dezamageste major. Se pare ca au incercat ei ceva cu reverse threads dar Windows-ul habar nu are de instructiunile noi de comanda din noul procesor. Rezultatul ? Performante similare cu core 2500k (uneori chiar mai jos decat Phenom II x4 980 care ruleaza pe arhitectura “veche”), dar nici macar apropiate de 2600k Sandy Bridge. Chestia se schimba un pic daca ii faci un overclock, dar serios, inafara de cei care au vreme de frecat la melodie un procesor cu overclocking, utilizatorii normali isi cumpara un procesor care merge din prima exact asa cum ar trebui sa mearga (sa fie performant), nu sa stau eu inca 2 3 4 5 zile sa fac overclock si sa testez.

Partea si mai proasta e ca AMD deja lucreaza la un B3 stepping, care ar trebui sa imbunatateasca un pic performantele. De ce partea proasta zic ? Pai in primul rand asteptam dupa AMD Bulldozer de vreo 4 ani, si de obicei un stepping nou aduce chestii minore gen un 5 % performante, ceva modificari la consumul de curent, stabilitate si bugfixes partea si mai proasta e ca un stepping nou apare in 6 7 luni, deci … puteti trage concluzia si singuri de ce nu merita in anumite cazuri.

Daca sunteti interesati sa faceti un upgrade de procesor si aveti deja un sistem AMD, dar nu doriti sa cumparati toata piata, atunci 8 core Bulldozer va fi un progres. Daca aveti un PC vechi si doriti ceva nou, imi e foarte greu sa recomand altceva decat un 2500k, si o placa de baza high end de la Intel, care va avea 1.5 performance/watt fata de Bulldozer, care va fi doar cu 50 euro mai ieftin. Sa nu uitam ca in Martie anul viitor, apare Ivy Bridge in 22 nm, care probabil (Doamne ajuta) va fi un procesor care nu va incerca sa dea muie la clienti asa cum au facut pana acum Intel, cand la fiecare procesor nou lansat, trebuia sa schimbi si placa de baza, si acum recent cu introducerea Core i7 – si memoria RAM, si probabil va fi un “drop in upgrade”.

Cam atat din partea mea, si desi imi pare rau pt AMD, e pur si simplu prea greu sa cumperi un procesor care desi l-am asteptat atata timp, ofera atat de putin.

2 thoughts on “AMD Bulldozer – dezamagirea”

 1. Problema cea mare este ca Bulldozerul este mai slab decat Phenom 2 x4 sau x6 dupa caz. Acuma, AMD s-a hotarat sa faca o manevra mai infecta decat Intel. Au scos din productie toate Athlon 2 si Phenom 2, mai putin Phenom 2 x4 960T. Sa recapitulam:

  1.Scot un procesor mai Slab decat generatia anterioara, care consuma cat o centrala nucleara[din acest motiv eu nu as recomanda upgrade-ul sub nici o forma. Va fi nevoie de o placa de baza mai SOLIDA decat cea care va duce lejer un Intel/Phenom 2 in overclock. Evident, mai scumpa. Si apoi mai ai nevoie de o sursa care sa iti dea mai multa putere].
  2.Elimina din productie fostul procesor, obligandu-te sa iei procesorul nou si slab la pret mai mare decat cel precedent, insa cu performanta ioc.

  Faza cu thread-urile este deja fumata. Probabil ca citesti anandtech si vr-zone. Sunt acolo 2 articole in care se compara performanta inainte de patch-urile cu care se lauda AMD si apoi dupa. Diferenta = nem! Si nu e vorba ca windows nu are habar. In toate testele unde sunt folosite noile instructiuni AVX, AES, FMA4 iese net superior fata de Phenom 2. Insa, daca Phenom 2 ar avea acele instructiuni…..Bulldozer ar fi macelarit.

  A si da, nu are 8 core-uri 🙂 Are un soi de hyper-threading hardware nu software cum are Intel insa ideea ramane. Bulldozerul nu are 8 nuclee ci 4 nuclee reale, cu 8 logice[semi-nuclee]. Exact asa il recunoaste windows-ul dupa patch si au fost eliminate crashurile si BSOD-urile care au dat multe batai de cap. Insa doar atat, performanta in plus care sa-i schimbe situatia de procesor slab, ineficient si care costa o carca de bani degeaba…nu rezulta.

  Singurul lucru pe care revizia B3 l-ar aduce in plus, este un consum mai mic, insa nici acela nu cred ca va fi redus sa atinga nivelul Phenom 2. Si asta este cu un proces de fabricatie care teoretic ar fi adus economie la curent/caldura.

  Dar nu, dupa nesimtirea de a scoate fosta generatie de procesoare doar ca sa ne bage pe gat Bulldozerele, AMD nu mai imi inspira nici cea mai mica incredere. 🙁

  A si da, un FX-6100 e mai slab decat un A8-3850. Si cel din urma mai are si grafica integrata pe o pastila de siliciu mai mica decat a primului. Oricum ai intoarce-o, e de rau si nu merita 🙁

Leave a Reply