SOPA / PIPA si continutul gratuit pe internet

Am citit la Arhi un articol care are un video interesant. Chiar am petrecut 15 minute ca sa vad un tip cum protesteaza si indeamna oamenii sa protesteze pentru pastrarea furtului pe internet.

Pentru cei care nu stiti de SOPA / PIPA / DMCA, sunt legi care incearca sa opreasca pirateria online. Nu ma intelegeti gresit, nu suport aceste legi IN FORMA CURENTA. Asta nu inseamna ca nu doresc o metoda de a opri pirateria online.

Continutul gratuit de pe internet, este gratuit doar cand CREATORUL de continut decide sa il ofere el gratuit. Tu nu ai nici un drept sa il furi. Furtul pe net nu e cu nimic mai deosebit decat furtul in viata reala. In viata reala, mergi la inchisoare daca furi o masina, un televizor, daca spargi un magazin si furi orice. Nu e absolut nimic diferit pe internet. Cineva a muncit pentru crearea acelui continut, fie ca e el muzica, film, un program, sau un design pt un site. Cineva a dat bani din buzunar, si a petrecut o gramada de timp pentru crearea acelui continut. Este munca reala, exact asa cum te duci la munca si muncesti 8-12 ore ca sa iei un salariu. Nu vad de ce ar fi tratate diferit.

Nu cred ca te poti duce la paine si sa iei paine gratuit, sau sa iei benzina gratuit, sau sa mergi la dealer si sa iei o masina gratuit. Ar fi ideal nu ? Dar nu este asa, pentru ca societatea nu poate sa mearga in felul asta.

Ce avem acum pe internet ?

Avem o gramada de site-uri de sharing, YouTube, FaceBook, RapidShare, site-uri care promoveaza sharing de continut legal dar si ilegal, dar nu fac aproape nimic pentru stoparea distributiei de continut ilegal, pentru ca ei produc bani pe asta. De ce ar promova doar continut legal, cand cea mai mare parte a utilizatorilor nu sunt dispusi sa plateasca pentru nimic ?

Chestia asta a schimbat mentalitatea si de-aia avem acum companii de genul Sony, care nu te lasa sa iti faci jailbreak la consola pentru ca pur si simplu au fost nevoiti sa faca asta, altfel producatorii de jocuri ar fi zis: “ok treaba nu merge, noi investim sa cream un joc, dar el e piratat in prostie, noi nu producem bani deci nu se merita”. De ce credeti ca sunt atat de multi producatori de jocuri care pur si simplu nu mai fac jocuri pt PC, decat pentru console ? Pentru ca oamenilor le convine sa fure, sa primeasca totul gratuit, asa ca s-au orientat spre un mediu relativ mai sigur, unde pot sa faca si profit.

Pirateria s-a extins in ultimii ani atat de mult, incat noua ni se pare ceva normal, si asta nu e corect din punct de vedere moral. E furt. Atat de simplu.

Despre cele 2 legi … Nu sunt de acord cu ele in forma curenta, dar trebuie sa se plece de undeva, trebuie sa se imbunatateasca strategia, si trebuie metode pentru protectia creatorilor de continut. Uitati-va la cei care sunt impotriva legilor: firmele de inregistrare domenii, site-urile de video sharing, site-urile de sharing de continut, facebook. Vreo legatura intre toate aceste firme? Bineinteles – sunt firme care nu creaza continut original, ci traiesc ori din promovarea furtului de continut, ori din ads, ori din ajutorul pe care il ofera celor care fura continut. Cine sunt de partea cealalta ? Producatorii. Cei care creaza filme, muzica, haine – oamenii care dau timp, resurse, creativitate, pentru a produce ceva original.

Care e impactul pe care l-ar avea niste legi pt oprirea pirateriei asupra internetului ?

Cine are cap, si imaginatie si e dispus sa creeze continut original si de calitate, va fi rasplatit pentru asta, pentru ca va fi platit pentru munca lui. Ar fi o explozie de competitivitate, pentru ca s-ar deschide piete noi. Youtube si Facebook, daca nu isi schimba politicile o sa devina invechite, si site-uri care promoveaza originalitatea vor aparea in fata. O gramada de producatori mici, sau oameni care nu s-au gandit pana acum sa produca, ar avea motive sa inceapa, pentru ca pur si simplu oportunitatile ar fi prea mari.

Exemple:

Creezi un program, pe care vrei sa il vinzi. Vine Gigi si il copiaza, il pune pe site-ul lui gratuit. Tu ai face 15 $ din vanzare per produs vandut. El face 15 $ pe luna din bannere, pt ca l-a pus la distributie gratuit. Distractiv ? Deloc, pentru ca sunt pur si simplu bani pierduti, pentru ca el nu vede oportunitatea de profit pierduta aici, pe el il intereseaza cei 10 15 $ pe care ii face din ads. Tu vezi ca nu faci bani, nu te mai intereseaza sa creezi ceva nou pt ca nu merita.

Cine pierde aici ? Consumatorul in primul rand, pentru ca s-a pierdut un creator de continut de calitate. In loc sa avem competitivitate si avans pe piata, avem un mare regres.

Nu, nu ar trebui sa fie ok sa faci embed la un clip comercial pe site-ul tau, pentru ca tu faci bani din ads. Tu atragi vizitatorii pe site-ul tau prin acel clip, si produci bani pe spatele unui continut pe care nu il detii legal.

Sunt curios cum ar arata internetul fara piraterie, si sunt sigur ca ar fi o tona de noi oportunitati pentru oamenii care au imaginatie.

9 thoughts on “SOPA / PIPA si continutul gratuit pe internet”

 1. Te citesc de multa vreme si in mare parte am fost de acord cu tine dar la articolul asta am impresia ca vorbesti strict din punctul de vedere al producatorului. Cu alte cuvinte, iei aparerea doar producatorului dar uiti ca pana si tu ca producator esti consumator. Ideea in care pui un videoclip pe facebook ori nu stiu ce alta nebunie este deja mai mult decat necesara pentru a atrage atentia celorlalti ceea ce e o prostie din partea celor care nu au puterea sa citeasca ceva de calitate dar si cei care se axeaza publicului de genul asta. Pe scurt, este un sistem cerc, toate sunt legate intre ele. What goes around, comes around

 2. 1.In primul rand filmele fac bani frumosi si azi, si chiar mai multi cu toate torrentele pentru ca cine se duce la film se duce cu sau fara torrente.
  2. Eu daca descarc de pe torrent nu fac nici un ban, descarc si dau mai departe, moka. Ceea ce mi se pare o chestie supercomunista daca vrei. E ca si cum as cumpara un DVD si ma duc in Amzei si-l dau cui vrea sa-l ia. Moka. Si altii care-l iau fac la fel in cartierele lor. Ce lege incalc? Asa or sa ne ia si ca te duci cu un film pe stick sa te uiti la un amic impreuna cu alti 20. Moka. Unde se ajunge? Sunt de acord sa nu faci bani, dar altfel…Eu nu pot sa incarc nimic pe youtube pentru ca n-am (c) ba pentru imagini ba pentru muzica ba pentru culori ba pentru codec desi s-au dat la tv. Cu toate ca sa zicem am muncit la un mix. Moka.
  3. Trebuie gasita o solutie si pentru creatorii de soft sau de orice care merita un ban pentru efort. Dar distribuirea gratuita fara sa faci bani nu mi se par deloc o infractiune.

 3. Mda… Imi amintesc de epoca Cortinei de Fier cand si cei din blocul comunist sovietic (in principal rusii, ceilalti erau niste puţoi) dar si americanii care erau un fel de “singur impotriva tuturor” aveau o chestie tare de tot: cursa inarmarii. Cand unii (ex. americanii) produceau o arma noua si puternica (care mai de care cu raza mai lunga de actiune si mai invizibila), dupa cateva luni de zile ceilalti (rusii) anuntau ori pe bune ori la cacealma, ca si ei au produs o arma la fel de puternica sau mai puternica decat a celorlalti. Ori o contra-arma, care îi puneau intr-o lumina si mai puternica. Cam asa e si acum cu asa-zis ‘desfiintare’ a pirateriei on-line. Toti vor ajunga pentru o fraza sa anunte ca au fost plagiati sau unul pentru 3-4 rimturi si cateva note, toate repetate in loop sa spuna: “ala mi-a furat melodia!” Unii vor desfiinta siteuri de sharing, altii vor infiinta la loc, sau nivelul de hacking va ajunge la un asemenea nivel de ridicat incat nu vor mai sta multe servere si siteuri in picioare din cauza SOPA/PIPA. Ma refer in primul rand la cele ale guvernelor semnatare si la dorinta de razbunare. Prieteni, aici pe acest blog e o interpretare, dar in forma in care a fost tocmit acel act mai mult sau mai putin idiot permite intruziunea in viata si activitatea noastra sociala si online de nu va inchipuiti din punct de vedere juridic. Pentru ca tampenia are un cadrul largit de actiune a investigatiilor… M-am gandit sa ma afiliez la Anonymous ca tot n-am ce face… 🙂
  Cornel M´s last blog post ..Eroarea WINDOWSSYSTEM32CONFIGSYSTEM la pornirea Windows

 4. Cum sa fie furt? E o simpla copiere: ORIGINALUL NU SE PIERDE!

  Si apropo, vrei sa-mi spui ca n-ai “piratat” un software, muzica, filme etc. niciodata in viata ta?

  PS: Moralitatea este subiectiva. Eu nu dau doi bani pe ea.

Leave a Reply